Thermische Zonnepannelen

Wij zorgen voor een gezonde en efficiënte ventilatie

Waarom ventileren?

Door de steeds strengere normering rond het bouwen of renoveren van een woning wordt er steeds meer aandacht besteed aan de isolatie van het gebouw. De grote uitdaging voor de toekomst is om onze woningen, werkruimten, scholen...
te transformeren tot lage-energiegebouwen.
Supergeïsoleerde, luchtdichte gebouwen vereisen ook een gezonde en efficiënte ventilatie.

Wat houdt dit in?

Gezonde ventilatie = zuivere lucht die vrij is van fijn stof en andere onzuiverheden
Energie-efficiënte ventilatie = een systeem dat de kosten van de energiefactuur verlaagt
Comfortabele ventilatie = een systeem dat naar wens regelbaar is en geen extra geluidsoverlast veroorzaakt

Wat zegt de wet over ventilatie?

Sinds januari 2006 verplicht de EPB-regelgeving de integratie van een ventilatiesysteem in een nieuwbouwwoning of in een grote renovatie. De ventilatienorm NBN D50-001 geeft concrete richtlijnen om tot een goede woningventilatie te komen:

Plicht om ventilatievoorzieningen te voorzien in de woning. Verse lucht dient aangevoerd te worden in de droge ruimten (bv. woonkamer, slaapkamer) en weer afgevoerd te worden via de natte ruimten (bv. keuken, badkamer, toilet).
Er moet een debiet van 3,6 m³/u/m² lucht aan- en afgevoerd worden met naast deze basisregel enkele minima en maxima voor specifieke ruimten zoals keuken, woonkamer, badkamer en toilet. Het gebruik van energiezuinigere systemen wordt beloond met een betere E-peilscore.

Meer voordelen dan u denkt!

Sinds 2006 is een ventilatiesysteem verplicht bij nieuwbouw en grondige renovaties. Een terechte beslissing want een goed geïsoleerde woning zonder ventilatie zorgt voor heel wat problemen. Zo kunnen er vochtproblemen en schimmels ontstaan wat nefast is voor de gezondheid.

Om comfortabel en gezond te leven heeft een mens 20 kubieke meter verse lucht per uur nodig. Wanneer uw woning onvoldoende verse lucht aanlevert zal u dus steeds opnieuw dezelfde, vuile lucht inademen. Bij oude woningen is dit vaak geen probleem omdat de lucht langs gaten en kieren vernieuwd wordt. Gaan we echter kijken naar nieuwbouwwoningen en grondige renovaties dan zullen we zien dat de luchtkwaliteit ondermaats is.

In deze gevallen zal u beroep moeten doen op een automatisch ventilatiesysteem dat verse lucht zal aanvoeren en vervuilde lucht zal afvoeren. Het correct ventileren van een gebouw zal niet alleen een gunstige impact hebben op de gezondheidstoestand maar ook vochtproblemen en muffe geurtjes tegengaan.

U kan de woning ook sporadisch ventileren door ramen of deuren open te zetten. Dit leidt echter tot warmteverlies en een ongelijkmatige verdeling van zuivere lucht. Bovendien vergeet men ook vaak om de ramen open te zetten eens het buiten wat kouder wordt. Wil u geen compleet mechanisch systeem dan kan u ook kiezen voor aanvoer van verse lucht door middel van raamroosters.

Soorten ventilatiesystemen

Woningventilatie kan gebeuren volgens verschillende ventilatieprincipes. Afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren, architectuur en budget kan u volgende ventilatiesystemen toepassen. Wij onderscheiden voornamelijk 4 systemen.

Ventilatiesysteem A: natuurlijke luchtafvoer en luchtaanvoer

Systeem A is een installatie waarbij geen mechanische hulp nodig is. De verluchting gebeurt op natuurlijke wijze via ingebouwde ventilatieroosters in de ramen. De luchtdoorlaatbaarheid van deze roosters kan u manueel aanpassen. Om voldoende verse lucht in de woning te laten circuleren is het belangrijk voldoende doorvoeropeningen te voorzien onder de deuren of in de muren. Vervuilde lucht kan afgevoerd worden via een verticaal ventilatiekanaal in de badkamer of keuken (vochtige ruimtes).

Ventilatiesysteem B: natuurlijke luchtafvoer en mechanische luchttoevoer

Een natuurlijke toevoer van lucht is niet altijd vanzelfsprekend. Soms is er te veel omgevingslawaai, hebt u kamers zonder ramen of zit u ingesloten in een appartementsgebouw. In dat geval kan u verse lucht mechanisch laten aanvoeren. Zo hebt u een gecontroleerde toevoer van verse buitenlucht die via een ventilator doorheen de woning wordt gestuwd. De afvoer en circulatie van de lucht gebeurt op dezelfde wijze als bij een systeem A.

Ventilatiesysteem C: natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer

Wanneer u de woning reeds grondig gerenoveerd hebt, is het niet altijd mogelijk om de vuile lucht op een natuurlijke manier af te voeren. In deze situatie kan u een ventilatiesysteem met een mechanische luchtafvoer plaatsen. Hierbij wordt de vochtige en vervuilde lucht aangezogen via luchtkanalen in vochtige kamers zoals de keuken en badkamer. Bij het klassieke C-systeem zal de luchtaanzuiging continu gebeuren. Het C+-systeem is zelfregelend en ververst de lucht enkel indien nodig.

Ventilatiesysteem D – balansventilatie: mechanische luchtafvoer en mechanische luchtaanvoer

Het systeem D is van begin tot einde een volledig gecontroleerd systeem. Dit wil zeggen dat de ventilatie compleet automatisch gestuurd wordt. Een netwerk van leidingen doorheen de woning verdeelt deze lucht via ventilatieroosters in elke kamer zonder dat de verschillende luchtstromen elkaar kruisen. Dit principe wordt ook wel balansventilatie genoemd. Ventilatiesysteem D is heel efficiënt en bijzonder energiezuinig aangezien het de warmte gaat recupereren.

Heeft u nog vragen over deze systemen? Neem dan contact met ons op.

 

Back to Top